sallamaaritm

Kaikki blogit puheenaiheesta Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys ja kiinteistövero leivottava sotu-uudistuskakkuun sisään

 

Heikki Hiilamo: "Kotitalousvähennys on ennen muuta yksi hyvätuloisten asumisen tukimuoto"

Kuuntele 5 minuutin pituinen Yle-Areenan lähetys alla olevasta linkistä:

https://areena.yle.fi/1-4531597?autoplay=true

 

Sama aihe Yle Uutiset verkossa:

https://yle.fi/uutiset/3-10404488?utm_source=newsletter&utm_medium=email...

 

Entäs lapset?

Aamun Helsingin Sanomissa on kooste kotitalousvähennyksen historiasta ja nykytilasta. Parhaimmillaan vähennystä sai tehdä 3000 euroon, nyt summa on 2400 euroa, mutta tänä vuonna ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä ostetusta kotityöstä saa vahentää 40 sijaan 50 prosenttia. Kotitalousvähennys on kuitenkin edelleen vahvasti kohdistettu kotiin, ei sen asukkaisiin. 

Naistenpäivä 1900-luvun malliin

Tänään vietämme Naistenpäivää. Meille on naisten äänioikeuden myöntämisestä saakka uskoteltu, että Suomi on maailman tasa-arvoisin maa. Väitteen todenperäisyys riippuu siitä, mitä mittareita tarkastellaan.

Työtä tekevälle

Hallitus on vetäytynyt valmistelemaan puoliväliriihtä ja yksi kiperimmistä kysymyksistä lienee: lisää työtä vai lisää säästöjä.

Mikäli strategiaksi valitaan lisää työtä, se ei luonnollisesti lisäänny vain sanomalla. Vaikka talous on lähtenyt hitaaseen, mutta varmaan nousuun Suomessa, se ei kata kaikkea työpaikkavajetta, jos tavoitteena on 72% työllisyys.

Käänteinen kotitalousvähennys

VM:n jutun pohjalta tulin lopputulokseen, että kotitalousvähennyksen negatiivinen vaikutus verotuloihin on 300 miljoonan luokkaa (positiivisiakin on, mutta ei nyt kiinnitetä siihen huomiota). Vanhassa lehtijutussa taas ei niin yllättäen kerrottiin, että kotitalousvähennystä käytetään eniten suurituloisten joukossa.

Energiatehokkuutta taloyhtiöihin

Ensimmäinen lakialoitteeni oli eilen lähetekeskustelussa eduskunnassa.  Aloite koskee taloyhtiöiden energiaremontteja. Tällä hetkellä asunto-osakeyhtiöiden osakkaat, eli kerros- ja rivitaloasujat voivat käyttää kotitalousvähennystä vain asuntojen sisällä tapahtuviin remontteihin, kun taas omakotitaloasujat voivat käyttää kotitalousvähennystä myös energiatehokkuutta parantaviin remontteihin.

Kotitalousvähennys vauhdittamaan ikäihmisten toimintakykyä ja liikkumista

Ikäihmisten liikunnan ja oikea- aikaisen kuntoutuksen edistämiseen tarvitaan uutta vauhtia ja lisäkannusteita niin, että terveys ja toimintakyky pysyvät yllä ja kotona voi asua mahdollisimman pitkään. Tehokas toimenpide on laajentaa kotitalousvähennys koskemaan fysioterapia- ja toimintaterapiayrityksien sekä ammatinharjoittajayrittäjien tuottamaa lääkinnällistä kuntoutusta. Kun kerran siivous ja omasta kodista huolehtiminen ovat kotitalousvähennyksen piirissä, niin miksi ei sitten omasta kunnosta huolehtiminen.

Pia- Noora Kauppi kehuu kotitalousvähennystä???

Kun  Pia-Noota Kauppi innokkaasti puolustaa kotitalousvähennystä huomaa että häm ei suinkaan ajattele vanhuksia vaan yrittäjiä.

Suora verovähennys vanhuksille olisi ainoa reilu tapa heille!

 

Unohtuuko vanhus Sitran hankkeessa?

 

Sitra on suunnitellut kotitalousvähennyksen merkittävää  laajentamista. Hanke on aika erikoinen  juuri nyt kun hallitusneuvottelijat haluavat vähentää byrokratiaa. Tähänastiset kokemukset viittaavat lisäksi siihen, että systeemi pyörii osin eläkeläisten kustannuksella. Olisikin syytä miettiä muita ratkaisuja.

 Nyt on jo käytössä ns. alviton hoitopalvelu. Sitä ei kuitenkaan mainosteta,   käynnistäminen vaatii turhaa byrokratiaa ja senkin yhteydessä yrittäjillä näyttää  olevan houkutus hinnoitella osa hyödystä itselleen.

Kotitalousvähennys - halutaanko työllistää vai valvoa?

Kotitalousvähennys on siitä erinomainen työkalu, että sen avulla voidaan lisätä kotimaisen kysynnän kasvun kautta työllisyyttä - kannustaa kotitalouksia teettämään ulkopuolisilla sellaisia töitä, joita on totuttu tekemään itse. Myös pimeän työvoiman käytön vähentäminen on kotitalousvähennyksen tärkeä tavoite. Kotitalousvähennyksen piiriin ovat kuuluneet asunnossa tehtävät työt; mm. siivous, lastenhoitotyö ja kodin remontointityöt.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä