sallamaaritm

Kaikki blogit puheenaiheesta Työsuhde

Luoko nollatuntisopimus työpaikkoja?

Nollatyösopimukset kieltävä kansalaisaloite herätti eilen keskustelua eduskunnassa. Nollatuntisopimukset ovat joissain tilanteissa täysin kohtuuttomia. Sopimus voi käytännössä sitoa työntekijän olemaan tyhjän panttina. Työtä ei tarjota riittävästi, mutta on kuitenkin elettävä jatkuvasti sitoutuneena ottamaan työtä vastaan.

Työsuhde ilman työtä

Jos sinulla on nollatyösopimus, et välttämättä tiedä montako tuntia sinulla on seuraavalla työvuorolistalla töitä. Nollatyösopimuksille on yhteistä työaikaa ja työntekoa koskevien ehtojen väljyys ja joustavuus. 

Tällaiset sopimukset voivat olla hyödyllisiä työnantajille, koska ne tuovat joustoa. Sopimus jättää kuitenkin työntekijän ilman suojaa ja tuo ongelmia muun muassa siinä milloin työntekijä katsotaan tulevan työttömäksi. Vaikka työtunteja ei tarjottaisi, on työsopimus kuitenkin yhä voimassa ja sen purkamisesta voi joutua karenssiin. 

Kolme pointtia Yleisestä työttömyyskassasta eroamiseen

Arvoisa yleisen työttömyyskassan jäsen, kerron sinulle kolme syytä erota YTK:sta ja liittyä oman alan ammattiliittoon. Pyrin kertomaan sinulle syyt suoraan ja rehellisesti.

1. Edunvalvonta

YTK on pelkkä työttömyyskassa, kun ammattiliitot valvovat työntekijöiden etuja laajasti. YTK:n jäsen maksaa pelkästään työttömyysturvasta, eli he eivät puolusta suomalaisia työpaikkoja, vaan maksavat vain ansiosidonnaista työttömyyden kohdatessa.

Hoitajien suut tukkoon!

Suomen useassa kunnassa hoitohenkilökuntaa on käsketty pysymään vaiti heidän työssään havaitsemista epäkohdista.

Pitääkö töissä tehdä töitä?

Sain mainoksen koulutuksesta, jonka aiheena on ”työn tekeminen työajalla”. Koulutuksessa keskitytään työantajan oikeuksiin valvoa työntekijän ajankäyttöä sekä mahdollisuuksia päättää työsuhde tarvittaessa.

Esitteen mukaan joillain työntekijöillä  kuluu toistuvasti merkittävä osa työajasta tupakkatauoilla ja työhön liittymättömien omien harrasteiden kuten sosiaalisen median parissa. Työnantajilla on kuitenkin palkanmaksun vastineeksi oikeus vaatia työn tekemistä työajalla. Tämä asia vaan ei tunnu olevan selvä kaikille työntekijöille.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä