sallamaaritm

SDP lupaa kieltää tuhansien työmahdollisuudet lailla

Palkansaajien edunvalvojaksi profiloitunut SDP asettui kynnyskysymyksen asettelussa leikkaamaan suomalaisesta työstä. SDP lopettaa niin sanotut nollatyösopimukset, jos puolue on seuraavassa hallituksessa, lupaa puolueen puheenjohtaja Antti Rinne.

Nollatyösopimuksissa työntekijä sitoutuu tekemään työtä nollasta tunnista ylöspäin, ja työnantaja voi lopettaa palkanmaksun heti ilman irtisanomista tai yt-neuvotteluja, lausui Antti Rinne SDP:n puoluevaltuustossa Kotkassa.

Nollatyösopimus on palkansaajaliittojen muotoilema nimike erikseen työhönkutsuttavan solmimasta työsopimuksesta. Sopimus on käytännössä lainsuojaton, sillä siitä ei ole mainintaa työsopimuslaissa. Rinteen mainitsema sopimuksen purku on palkansaajankin näkökulmasta yhtä joustava. Kun vakituista työtä löytyy voi hän irtisanoa sopimuksensa välittömästi. Täytyy silti muistaa, että yrityksen kasvaessa, on erikseen töihinkutsuttavat ensimmäisiä, jotka yritys voi vakinaistaa. Tämä asettaa heidät parempaan asemaan suhteessa vuokratyöntekijöihin.

Tämä instrumentti on työmarkkinoilla laajasti käytetty ja työtä on ehdottomasti suojeltava myös tulevalla hallituskaudella. Erikseen työhönkutsuttavien työsopimus tarjoaa työllistymismahdollisuuden osatyökykyisille, opiskelijoille, pitkäaikaistyöttömille ja kodinhoidontuella lapsiaan kotona hoitaville.

Erikseen työhönkutsuttavien sopimus neuvotellaan aina molempia osapuolia tyydyttäväksi. Täyskielto estäisi myös sopimukset, jossa työntarjoaja maksaa palkansaajalle vapaa-ajalla vietetystä varallaoloajasta. Varallaoloajasta on maksettava työlainsäädännön mukaisesti, palkka vähintään neljän tunnin tehdystä päivätyöstä.

Työntarjoajille, yrittäjille se mahdollistaa epäsäännöllisen lisätyön teettämisen ja yrityksen kasvun. Esimerkiksi kuluttajasektorilla toimivan kotisiivousyrittäjän mahdollisuus palkata ensimmäinen kokopäiväinen työntekijä ilman kohtuutonta yrittäjäriskiä on erittäin pieni. Jokainen tehty työtunti Suomeen korjaa meidän rajua kestävyysvajettamme.

Työ on parasta sosiaaliturvaa. Nollatyösopimuksen kieltämisen sijaan osa-aikaisen palkansaajan tilannetta pitää helpottaa nostamalla opintotuen ja työttömyyskorvauksen tulorajoja ja joustavoittaa siirtyminen kokopäiväiseen työelämään. Lisäksi mainittu sopimusmuoto on kirjattava työsopimuslakiin ja sille on määriteltävä väärinkäyttöä ehkäisevät rajat.

Työ luo mahdollisuuksia ja sen tekemisestä sekä teettämisestä on aina tehtävä kannustavaa ja jokaiselle mahdollista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino
Matias Härkönen

Asia on juuri näin! SDP on työnteon pahin vihollinen.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

SDP tarvitsee enemmän työttömiä kuin työtön SDP:tä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Työnteon pahin vihollinen on kyllä suomalainen kyvytön yritysjohto esimerkkeinä mm. Nokia ja metsäteollisuus. Ruotsi pärjää, ei kruunun vuoksi vaan kyvykkäiden yritysjohtajien vuoksi.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Ilahduttavaa että keskustasta tulee nollatuntisopimuksia kannattavia puheenvuoroja. Kokoomuksestahan näitä jo tuli.

Ääniä nimittäin ropisee SDP:n laariin.

Mika Samuel Kiekkijev

Ellei populismia olisi rajoitettu koskemaan ainoastaan Persujen ehdotuksia, niin sanoisin Rinteen esitystä juuri siksi, mutta samaan hengenvetoon ja samaan kategoriaan mahtuu myös Sipilän kasvurahasto.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ay liike ja sdp ovat vieneet Suomesta jo 300 000 työpaikkaa. Ay liikkeen joustamattomuuden uhrit. Heillä kenelläkään ei ole juuri mitään toivoa uudesta työpaikasta. Ay liike pitää tiukasti kiinni vaatimuksista ja sopimuksiin ei ole odotettavissa mitään joustoja.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

1800-luvulla alustaja olisi varmaan vastustanut orjuuden kieltämistä, koska niin monelta menee turvattu työpaikka. Luuletko, että työnantaja voisi vain jättää työt tekemättä, jos nollasopimukset kielletään lailla?

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Varmaan osa työstä jätettäisiin tekemättä, loppuihin löytyisi joku ulkolainen edukas lähetetty vuokramies.

Käyttäjän sallamaaritmarkkanen kuva
Sallamaarit Markkanen

Kiitos Jari-Pekka palautteesta. Tuskin olisin 1800-luvulla ollut orjuutta kannattamassa, mutta tuskin kaatamassakaan. Varmasti olisin taistellut naisten oikeuksien mm. äänioikeuden puolesta. Taistellut, että mielipiteeni olisi edes kuultu. Nyt kuullaan ja tekstini voi kukin tulkita haluamallaan tavalla.

Kuten kirjoitin, pitää nollatyö-sopimukset kirjata työsopimuslakiin ja niiden väärinkäytökset tulee estää asetuksin. Mainittu sopimusmalli on oire vajaalla teholla toimivista työmarkkinoista.

Toisaalta työnantaja, solmiessaan määräaikaisen- tai toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen, joutuu ottamaan kohtuuttoman riskin ja asettaa yrityksen ja muun henkilöstön riskin alle.

Toisaalta työnhakija sitoutuu nollatyösopimukseen, koska näkee sen porttina työelämään. Sitähän se on. Kun yritys voi rekrytoida uutta työvoimaa, pitää nollatyösopimukselliset vakinaistaa ensin ja sitten vasta avata haku. Muun muassa tässä muodossa sopimusmalli on (molempien osapuolten kannalta) erittäin hyvä oikein käytettynä.

Kysymykseesi mitä luulen. Luulen että nollatyösopimusten kielto johtaa monella toimialalla sellaiseen hintojen nousuun että kysynnän lasku korjaa pois ne nyt tarjolla olevat, lisätyöllisyyttä tuovat tilaukset.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Tämä instrumentti on työmarkkinoilla laajasti käytetty ja työtä on ehdottomasti suojeltava myös tulevalla hallituskaudella. Erikseen työhönkutsuttavien työsopimus tarjoaa työllistymismahdollisuuden osatyökykyisille, opiskelijoille, pitkäaikaistyöttömille ja kodinhoidontuella lapsiaan kotona hoitaville"

Nyt tuli niin paljon sitä itseään,ettei viitsi edes alkaa erittelemään.Nollatuntisopimukset ovat juuri sitä mitä nollalla tarkoitetaankin.Siinä ihmisellä ei ole mitään oikeuksia,eikä työpaikan saannin mahdollisuutta,ei sen enempää kuin pätkä-tai osa-aikaisillakaan.Keskustan edustaja on aivan samoilla linjoilla kokoomuksen kanssa,eli työntekijöiltä kaikki oikeudet pois ja työttömien reservistä hyväksikäytettävät kiertoon.Ja mistä kirjoittaja on keksinyt sellaista että nollatuntisopimuksella olevat saavat "varalla olo ajastaan palkkaa",taisi nyt sekoittua vakinaisessa työsuhteessa olevat ja lainsuojattomat keskenään.

Nollasopimusosa-aika,pätkätyöt,älä levitä väärää tietoa,että näistä syntyisi vakinaisia työpaikkoja,nämä niitä juuri syövät.Kun ihmiselle on 1-2 h viikko töitä,on hän TE-ssa TYÖLLISTETTY,tilastot kaunistuu ja reserviä voidaan hyödyntää miten huvittaa.Karenssia pukkaa päälle,jos ihminen irtisanoutuu es.osa-aika töistä,joita on 1-2 h kk.Näille ei tarjotakkaan työtä enää,eikä koulutuksia jne.koska näin tilastot pysyvät kuosissa.

Tervemenoa vaan nolla duunispoimuksella töihin,katsotaan kuinka naama laitetaan es.vuoden päästä.

Ja alla sitten tosiasioita,niille jotka eivät tiedä mikä on nollatuntisopimus:

Nollatuntisopimukset

06.08.2013

Niin sanottuihin nollatuntisopimuksiin eli tarvittaessa työhön kutsuttavien työntekijöiden työsopimuksiin liittyvät ongelmat ovat olleet kevään ja kesän aikana vilkkaan julkisen keskustelun kohteena ja niitä on käsitelty työmarkkinajärjestöjen kesken. Ne on tiedostettu myös mm. TEM:n virkamiesten ja kansanedustajien keskuudessa. Tästä huolimatta ja vaikka työntekijäjärjestöt ovat esittäneet nollasopimusten kieltämistä lailla, ne ovat toistaiseksi sallittuja ja niitä myös käytetään yleisesti.

Nollasopimuksilla tarkoitetaan työsopimuksia, joissa työntekijä sitoutuu olemaan työnantajan käytettävissä tämän määräämänä ajankohtana ilman, että työsopimuksessa on määritelty vähimmäistyöaikaa, jonka työnantaja on vähintään velvollinen tarjoamaan työtä, tai jolta työntekijälle tulisi vähintään maksaa palkka. Nollasopimuksessa työntekijän työajaksi on usein määritelty esim. 0-37,5 tuntia viikossa ja työnantajalla on lähtökohtaisesti vapaus päättää siitä, milloin ja paljonko työtä työntekijälle tarjotaan. Nollatuntisopimuksella työskentelevistä työntekijöistä puhutaan usein myös tarvittaessa työhön kutsuttavina työntekijöinä.

Nollasopimuksiin liittyy työntekijän kannalta useita ongelmia. Merkittävin näistä on edellä kuvattu yksipuolinen sidonnaisuus ja sen erilaiset liitännäisvaikutukset. Työvuoroja saattaa olla vaikea ennakoida ja työhön kutsu saattaa tulla hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Tällöin saatetaan joutua tilanteeseen, jossa työntekijä on syystä tai toisesta estynyt saapumasta työhön työnantajan määräämänä ajankohtana. Tämä saattaa muodostaa ensinnäkin työntekovelvoitteen laiminlyönnin ja aiheuttaa toisaalta hankaluuksia työttömyysturvan kannalta – johtaa esimerkiksi työttömyyspäivärahan menettämiseen määräajaksi.

Toinen keskeinen ongelma liittyy työsuhteen päättämistilanteisiin. Käytännössä on esiintynyt tapauksia, joissa työnantaja on esimerkiksi työsuhteen irtisanomisen sijasta päättänyt olla tarjoamatta työntekijälle työtunteja enää jatkossa. Työsuhde ja siihen liittyvät työntekijän velvoitteet pysyvät tällöin kuitenkin edelleen voimassa, jolloin työntekijälle saattaa syntyä tarve vapautua työsopimussuhteesta päättämällä itse työsuhteensa. Tämä saattaa kuitenkin aiheuttaa työntekijälle taloudellisia menetyksiä, joilta olisi vältytty, jos työsuhde olisi irtisanottu työnantajan toimesta. Myös mahdollinen työsuhteen päättämisen riitauttaminen tai ylipäänsä sen osoittaminen, että työnantajalla on tosiasiallisesti ollut tarkoitus päättää työsuhde, on yleensä olennaisesti hankalampaa kuin, jos työsuhde olisi päätetty selkeästi työnantajan toimenpiteellä.

Nollatuntisopimukset saattavat aiheuttaa työntekijälle hankaluuksia myös mm. sairastapauksissa. Ollessaan estynyt työskentelemästä sairauden vuoksi tarvittaessa työhön kutsuttava työntekijä jää usein ilman sairausajan palkkaa, johon hän olisi ollut oikeutettu, jos työsopimuksessa olisi määritelty säännöllinen työaika ja hän olisi sairastanut työvuorolistan mukaisena työaikanaan. Sairastuminen saattaa johtaa jopa siihen, ettei työntekijälle enää tarjota työvuoroja.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ei ne mitään palkkaa varallaoloajasta saa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ei.Tuossa on lakitekstiä josta näkyy mitä se on.Laitoin sen takia koska kirjoittajalla ei ole näköjään mitään hajua mistä kirjoittaa.Keskustalla alkaakin pulpahtelemaan näitä toinen toistaan oudompia sävellyksiä.Eihän ne muista enää sitäkään, keiden kädet ovat perheiden asioissa olleet sorkkimassa.

Käyttäjän sallamaaritmarkkanen kuva
Sallamaarit Markkanen

Kiitos Ilona palautteesta. Arvostan suoraa ja reipassanaistakin palautetta, mutta haluan korjata muutaman väittämäsi. Nollatuntisopimuksia ja erikseentöihinkutsuttavia sopimuksia on juuri niin monta erilaista kuin on työsuhdettakin. Kukaan työnantaja ei solmi sopimusta vahingoittaakseen palkansaajaa. Sama pätee työntekijäosapuoleen. Jos sopimusta solmittaessa ei ole toivoa, ei sopimusta synny.

Kun molemmat osapuolet käyttävät sopimusta vilpittömästi, voi 50% työviikko muuttua ahkeralla työllä kannattavaksi 100% työviikoksi, jolloin työnantajalla ei ole riskiä palkita työntekijää mahdollisuuteen tarttumisesta vakituisella työsuhteella. Sinun ajattelussa taas jo vakituisten työntekijöiden olisi tuotettava 110% tuloa, jotta henkilöstön kasvattamisen riski olisi yrittäjälle pienempi. Huom pienempi, riskitöntä se ei ole koskaan eikä pidäkään olla.

Esiin nostamani esimerkki kotisiivousyrittäjästä on tyypillinen. Yrittäjähenkinen yksilö pystyy työllistämään itsensä ja toisenkin, mutta ei pysty yksin kantamaan riskiä vakituisen työntekijän sairastapauksista. Nollatyösopimus tarjoaa yrittäjälle mahdollisuuden kasvuun ja työntekijälle mahdollisuuden riskittömään oman työpaikan luomiseen ja vakiinnuttamiseen määräaikaiseksi työsuhteeksi.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tekstissäni ei ole väittämiä.Turhaa puhetta ja suoranaista väärän tiedon levittämistä,on sen sijaan se,että väitetään työntekijöiden asemasta ja oikeuksista muuta,kuin mitä se on.

Kun asenne on työntekijöitä,työttömiä kohtaan keskustalla tuollainen,ei ihme että maassa ei vakitusta työtä enää ole,eikä tule.Paremmin tietävät ne,jotka joutuvat näitä epävarmoja töitä tekemään.

Kannattaakin siellä brysselissä palata maan pinnalle.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Nollasopimuksia tehdään siksi kun nuorisotyöttömyys on suurta ja näin ollen työnantajat käyttävät härskisti hyväksi nuorten ahdinkoa, häpeällistä toimintaa. Kesusta, jota blogisti edustaa, on kurkku suorana huutamassa veronmaksajia apuun kun vienti Venäjälle tökkii, työttömäksi jääneistä elintarviketyöläisistä kepu ei välitä tuon taivaallista.

Toimituksen poiminnat