sallamaaritm

Suomen tulee hyödyntää arktinen- ja bioenergiaosaaminen

Suomessa on käyty kuluneen kuukauden aikana vilkas keskustelu jäänmurtajien käyttämisestä arktisten alueiden öljynporauksessa. Valtionyhtiö Arctia Shippingin ympärille kietoutuneen keskustelun sivujuonteena koettiin jopa ministeriero.

 

Keskustan sisälläkin on ollut kantoja puolesta ja vastaan. Pohjaan oman ajatteluni siihen, että vaikka öljyn käytöstä erityisesti energian lähteenä tulisi pitkällä aikavälillä luopua, ei se ole lähitulevaisuudessa realistista. Arktisen alueen mahtivaltiot toimivat alueella riippumatta onko siellä suomalaisia jäänmurtajia. Tällöin kriittiset paukut kannattaa kohdistaa kansainvälisiin sopimuksiin arktisen alueen hyödyntämisestä ja ympäristöriskien minimoimisesta.

 

Suomi on viennin kannalta saari ja merikuljetusten kustannukset ovat merkittävä asia kilpailukyvyllemme. Nykyisessä surkeassa taloustilanteessa, teollisuuden rakennemuutoksen ja työttömyyden jäytäessä, meillä ei ole varaa nostaa viennin kustannuksia ja antaa lisää etumatkaa kilpailijoillemme. Talviaikainen merialueidemme jäänmurto on tärkeä edellytys viennille ja se täytyy hoitaa mahdollisimman kustannustehokkaasti. Valtionyhtiö Arctia Shippingillä on tässä iso rooli. Kesäaikainen offshore-toiminta arktisilla alueilla voi tukea Arctia Shippingin talviaikaista jäänmurtoa ja siten Suomen vientiä merkittävästi.

 

Meriteollisuudessa tarvitaan suuria pääomia, joten yksityisten yritysten tulo markkinoille ei ole helppoa. Kuten Juha Sipilä on todennut, ei ole mitään erityistä syytä eriyttää jäänmurtaja- ja offshore-toimintaa toisistaan – miten yksityinen yritys voisi käyttää aluksia monipuolisemmin? Koillisväylän työt ovat yksi mahdollisuus. Mutta siinäkin ratkaisu tapahtuu kysynnän ja tarjonnan kohtaamisessa. Ostaja päättää keneltä palvelun haluaa hankkia, joten kannattaako meidän tarjoajana sulkea mitään vaihtoehtoja kategorisesti ulos?

 

Kun arktisella alueella toimitaan, on ympäristönsuojeluun ja riskien hallintaan kiinnitettävä erityisesti huomiota. Uskon, että suomalaisten erinomaisella osaamisella voidaan palvella myös näitä päämääriä. Alueella toimivan yhtiön on luonnollisesti myös huolehdittava riskeistä sopimusehtojen ja vakuutusten avulla.

 

Keskustan arktisen ohjelman linjauksen mukaan pohjoisen taloudelliset mahdollisuudet liittyvät ennen kaikkea metsiin, kaivoksiin, energiaan ja matkailuun. Olen tästä täysin samaa mieltä. Kun haluamme päästä eroon öljyriippuvuudesta, on ainoa kestävä tie tehdä muista energialähteistä taloudellisempia. Oman maamme mantereen antimissa, vihreässä kullassa, on suuren suuria mahdollisuuksia.

 

Energiapolitiikassa isompi huomio tulisikin kohdistaa omiin biomassoihimme. On aivan älytöntä, että Pietarsaaressa sijaitsevassa maailman suurimmassa biovoimalaitoksessa kivihiili on tulossa pääpolttoaineeksi. Voisiko kivihiilenmusta energiapolitiikka pahemmin epäonnistua? Tukileikkauksilla ja veronkorotuksilla ei saisi kuristaa kotimaisia polttoaineita kanveesiin.

 

Suomen metsien kasvu on sen verran reipasta, että sen hyödyntämisessä olisi paljon petrattavaa. Tämä tuo myös tärkeitä tuloja metsänomistajille sekä koko metsäsektorin ketjulle metsureista ja metsäkoneyrityksistä kuljetusyrittäjiin asti. Laadukas metsänhoito takaa myös korkeamman jalostusasteen metsäteollisuudelle tärkeän tukkipuun syntymisen.

 

Vaikka en ole turpeen suurin ystävä, täytyy myös sen käyttö kotimaisena energialähteenä olla aina kannattavampaa kuin roudata kivihiiltä tänne Uralin takaa. Voi olla hyvä pyrkiä turpeenkin laajasta käytöstä eroon pitkällä aikavälillä, mutta koska se ei ole vielä pitkään aikaan realistista ja puumassa tarvitsee rinnalleen myös turvetta, on huomio kiinnitettävä turvesoiden parempaan ympäristönsuojeluun ja toiminnan ympäristövaikutusten minimointiin. Uusi teknologia ja paremmat toimintatavat auttanevat tässä.

 

Uskon, että biokaasulla tulee olemaan jatkossa isompi rooli bioenergiakentällä. Kaasua saadaan paitsi biojätteistä, jätevesistä, puun kaasuttamisesta, mutta myös maatalouden lietteistä. Tämän hyödyntäminen voisi olla yksi keino parantaa maatalousyritysten kannattavuutta. Biokaasun tuotantoa voidaan hyödyntää lämmön ja sähkön tuotannossa, mutta toivottavasti myös entistä enemmän korkeamman jalostusasteen tuotteena liikennepolttoaineena.

 

Energiapolitiikan tulisi pohjautua ympäristönäkökulmien ohella monimuotoisuuteen ja hajautettuun tuotantoon sekä työllisyyteen ja kilpailukykyyn. Vihreässä taloudessa on kaiken kaikkiaan Suomelle iso mahdollisuus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Suomen tulisi myös luopua kuristuspannasta, jolla on rampautettu tehokkaasti kaikki yksityisistä voimaloista haaveilevat.

Tässä nyt istutaan ja odotetaan milloin Nesteoil haluaa avata suomalaisille muutaman kaasupallon ja putken ja polttamon ja tankkausaseman. Nimenomaan suomalaista yrittelijäisyyttä; saadaan työpaikat kaikille, kunhan valtionyhtiöt ehtivät ne rakentaa.

Minä en löydä bioenergian toteuttamissuunnitelmasta mitään positiivista, koska en itse yrittäjänä pääse mukaan leikkiin. En halua maksaa tämän huvipuiston sisäänpääsymaksua vain kuullakseni tavallisen kansalaisen olevan liian lyhyt jokaiseen uuteen laitteeseen.

Toimituksen poiminnat