sallamaaritm

Sipilän avaus sosiaaliturvasta tervetullut - nyt tarvitaan avointa keskustelua

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän kannanotot nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi ovat saaneet huomiota julkisuudessa. Kilpakumppanini Keskustanuorten puheenjohtajaksi ovat myös ottaneet reippaasti kantaa Sipilän esitykseen. Myönnän iloni sen suhteen, että keskustelua käydään myös puolueen sisällä olevista painotuksista. En liene kovin väärässä, jos totean, että joskus avointa keskustelua puolueessamme on varottu liiaksi. Maailma kun nyt kuitenkin rakentuu keskustelun ja dialogin kautta.

 

Sipilän nostama keskustelunavaus on mielestäni tarpeellinen eikä sitä pidä ehdottomasti tyrmätä. Avauksen pohjalta voi syntyä uusia ja rakentavia ajatuksia. Pidän tärkeänä, että viemme asiaa eteenpäin avoimen ja ennakkoluulottoman vuoropuhelun kautta.

 

Keskustelu nuoriin kohdistuvista etuuksista voidaan helposti vaientaa väittämällä, että joku osapuoli haluaa vain syyllistää nuoria, enkä pidä sitä nuorten edun mukaisena lainkaan. On harmillista, kuinka keskustelu vastikkeellisesta ja vastikkeettomasta sosiaaliturvasta muodostuu muutoinkin valitettavan usein kovin mustavalkoiseksi.

 

Keskustan velvollisuus on puolustaa perusturvaa ja köyhän asiaa, mutta tämän kanssa ei ole ristiriidassa se, että sosiaaliturvajärjestelmää kehitetään kannustavampaan suuntaan. Päinvastoin, sosiaaliturvan toimivuudesta kertoo juuri se, kuinka moni ihminen onnistuu pääsemään sen piiristä pois – ei se, kuinka moni sen varassa elää. 

 

On ihmisiä, jotka ovat työttömiä tai syrjäytyneitä ilman omaa syytään, ja vaikka joku olisi sitä omastakin syystään, niin tukiverkon on koskettava myös heitä. Mutta mitä tulee huomioida on se, että tukiverkosta ei saa muodostua riippumattoa, johon jäädään makaamaan. Vastikkeettoman tuen passivoivien ongelmien tiedostaminen on tosiasioiden tunnustamista, ei nuorten syyllistämistä ja ongelmaan täytyy hakea ratkaisuja.

 

Kannatan Keskustanuorten pitkäaikaista linjaa negatiivisen tuloveron mallista, mutta koska radikaali muutos on epätodennäköinen, täytyy sosiaaliturvajärjestelmää kehittää pienin askelin. Tuoreessa muistissa on karvas kokemus SATA-komitean työn epäonnistumisesta, jota kohtaan keskustalaisilla oli suuria odotuksia. Kannustavuutta täytyy lisätä mm. mahdollistamalla pienet tulot tuen saajille. Samalla epäoikeudenmukaisia porsaanreikiä täytyy tukkia, jotta järjestelmän yleinen hyväksyttävyys ei nakerru väärinkäytöksistä.

 

Nuorten syrjäytymisen estämisessä on kyse kokonaisuudesta, johon kuuluu myös mm. opiskelu- ja oppisopimuspaikkojen riittävyys ja nykyisen nuorisotakuun monien puutteiden korjaaminen. Näitä ovat esimerkiksi asunnottomuus- ja mielenterveysongelmiin puuttuminen sekä kuntoutus- ja opinto-ohjauspalveluiden saatavuus.

 

Voin hyvin yhtyä Juha Sipilän arvioon Keskusta-aatteen olemuksesta, kun hän totesi Keskustan sosiaalipolitiikan linjasta seuraavasti: ”Keskustalainen politiikka ei vaadi ihmisiltä omavastuuta vaan se uskoo ihmisten omavastuuseen. Se kannustaa ihmistä omavoimaisuuteen. Emme nojaa vain valtioon, emmekä toisaalta yksilön pärjäämiseen. Me kunnioitamme ihmisten olemusta, jonka mukaan ihmiset perimmältään haluavat kantaa vastuuta itsestään ja muista. Tämähän oli jo Santeri Alkionkin johtoajatuksia.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Heliste

Kepu kanattaa orjatyön lisäämistä eli ilmaista työvoimaa yrityksiin.

Meillä tekee palkatonta orjatyötä jo n 350000 henkeä vuodessa n 175000 htv.

Käytännössä niillä syödään pienipalkkaiset työt.

Nuorten tai vanhojen auttaminen onnistuu vain luomalla uusia työpaikkoja

Orjatyölle on aina vaihtoehto ja se on palkkatyö

Noissa orjatyösuhteissa henkilö on aivan täysin ilman oikeusturvaa:
Hän ei saa järjestäytyä, ei valita luottamusmiestä, ei ole työehtospimusta , ei ole työaikaa , ei ole työsopimuslain mukaista suojaa, ei ole työsuojelua eikä työnantajalla työsuojeluveloitteita, ei ole vakuutuksia etc.

Orjatyöläistä on helppo kiristää, koska hän ei voi turvautua mihinkään lakiin.

Ja jso jotain sattuu niin hän maksaa kaiken itse

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Sipilän blogista:
"...Sipilä pitää KELA:n tutkimusjohtaja Heikki Hiilamon keväistä esitystä siitä, että alle 25-vuotiaan perheettömän ihmisen ei pitäisi saada vastikkeetonta toimeentulotukea, vaan ennemmin tuettua työtä. Toimeentulotukea myöntävät kunnat eivät saa päästää itseään liian helpolla - antaa nuorelle vain rahallista tukea, mutta ei osoittaa tälle paikkaa yhteiskunnassa ja työn tai koulutuksen tuomaa elämän merkityksellisyyttä."

Pikku kysymys:
Jos työtön nuori alle 25-vuotias menee opiskelemaan, tarkoittaako tämä sitä, että hän sitten saa/saisi toimeentulotukea?
Ja jos ei saa, esim. Turussa, niin saako kaupunginjohtaja raippoja?

Toimituksen poiminnat