sallamaaritm

Ahneutta, itsekeskeistä ja sivistymätöntä

 

Kokoomusnuorten talouspoliittisenreseptin luettuani, mieleeni nousi sanattomuuden keskeltä kolme ajatusta: ahneus, sivistymättömyys ja itsekkyys. On nostettava peukku pystyyn ja todettava, että kaikkinensa kyllä hyvin vahvasti kansaa kannustava, innostava ja tulevaisuuteen todella orientoitunut sekä iloinen ote kirjoittajilla on ollut kyllä, jokaista ihmisarvoa korostava ja yhteisöllistä otetta huokuva - tai siis kaikkea aivan muuta.

Listalla olevista nostoista, en oikein edes tiedä, että mikä aiheutti voimakkaimmin verenpaineen nousun. En kiellä, etteikö työmarkkinoilla olisi jouston varaa ja sopiminen voisi olla höllempää, mutta täysin ehtojen vapauttamista ei voida kuvitella tulevan kuuloon. Jos kokoomusnuorten mielestä työmarkkinat eivät tarvitse säätelyä, niin olisiko seuraava askel se, että yrittäjät saisivat käyttää työntekijöitään orjatyövoiman tavoin ja palkanmaksusta ja verovelvollisuudesta heidät myös vapautettaisiin? Jos mietitään nykyistä taloudellista tilannetta Suomessa, työmarkkinat kaipaavat ennen muuta vakautta. Ei ole mitään syytä lähteä heittämään kärrynpyörää yhteiskunnallisella järjestelmällä, mistä seuraisi ainoastaan turbulenssia ja epävarmuutta koko maan kipeästi kaipaamaan työllistämiseen. Kokoomuksenkin olisi hyvä oppia, ettei työnantajan pahin vihollinen ole työntekijä. Kyllä se on suomalainen yhteiskunta, joka byrokratiallaan ja kateuteen pohjautuvalla lainsäädännöllään kuristaa yrittäjän kaulaa.

Ehdotus tasaveromallista ja sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistämisestä kolahtaa kovasti vähävaraisempien nilkkaan - on kuin avokämmentä tarjoaisi. Kannatan kyllä esimerkiksi palvelusetelin laajempaa käyttöä, mutta en usko siihen, että laajamittainen yksityistäminen missään nimessä parantaisi todella laatua ja palvelujen saatavuutta. Valinnanvapauskin jäisi harvojen käsiin, kun raha määrittäisi, minne henkilöllä on mahdollisuus mennä ja minne ei. Kuten tiedämme, yritystoiminnan perusidea kun kuitenkin on tuottaa voittoa ja parasta voittoa tuotetaan halvoin tuotantokustannuksin ja korkein hinnoin. Kysynpä vaan, missä on laatu, aito valinta ja tasainen saatavuus, jos välissä ei kukaan ole turvaamassa perusteita. Esitys pakottaa ainakin minut kysymään myös, mitä käy tulevaisuuden Suomessa ilmaiselle ja kaikille perusoikeuksiin kuuluvalle koulutusjärjestelmällemme ja kuka pääseekään sosiaaliturvan piiriin?

Myös on päihdeongelmaisten (joista puhutaan kuin yhteiskunnan ydinjätteenä) saama huomio ohjelmassa, jossa tuet muutettaisiin ruokakupongeiksi, saa kulmakarvat nousemaan ja kysymään, että miten tämä ratkaisee ongelmaa ja sairautta? Tietenkin, jos ja kun kokoomusnuorten ideana on heikoimman itsenäinen karsiutuminen yhteiskunnan riesana olemisesta, niin ajatus varmasti toimii. Mutta ei vain minun maailmassa!Vielä puolestahuuto Ylestä. Tämän päivän median pirstaloitumisen ja satunnaisten sekä epäselvien lähteiden maailmassa luotettavan tiedon saaminen on hyvä vaikeampaa. Esimerkiksi myös tutkiva journalismi ja muu laadukas asiaohjelmisto on rahallisesti kallista toteuttaa ja tämän luotettaden turvaamista meidän on tuettava. Sivistyneenä yhteiskuntana me tarvitsemme valtakunnallisen median, joka ei ole ostettavissa - sen tulee olla riippumaton kaupallisista trendeistä.

Ei koko Suomea näillä eväillä rakenneta! Näppituntuma todelliseen arkeen ja suomalaiseen tasa-arvoiseen yhteiskuntaan on kokoomusnuorten näkemyksen pohjalta enemmänkuin heikolla pohjalla. Suomi saadaan nousuun vain alueellisesti tasa-arvoisella kehittämisellä, yksilöiden tasavertaisella kannustamisella ja harkituilla toimilla.

Mutta jotain positiivista tässäkin avauksessa ja kiitosta oikealle istuville kanssasisarille ja  -veljille; kansa kohahti ja keskustelu käynnistyi - ja sehän ei kyllä ole yhtään huono asia, vaikka esitykset olivatkin kuin pystymetsästä repäisty.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Nytkin jo monella alalla käytetään ulkomailta tuotuoa orjatyövoimaa.
Kokomuusnuorten kannattama hälläväliä-talous johtaisi nopeasti monopolisoitumiseen ilman kilpailun sääntelyä.

Käyttäjän akinieminen kuva
Aki Nieminen

Kuka valopää pitää vielä YLE:ä tänä päivänä riippumattomana? Nämä teidän tulevien broileripäiden kannanotot ovat yhtä tyhjänpäiväisiä kuin edeltäjienne puheet ja teot.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

No, minä olen sellainen valopää, että pidän Yleä huomattavasti riippumattomanpana, kuin yhtäkään suomalaista kaupallista, sähköistä mediaa.

Älä Aki Nieminen tee itsestäsi valopäätä alkamalla kinaamaan vastaan.

Käyttäjän akinieminen kuva
Aki Nieminen

No hyvä Markku, että pidät vain "huomattavasti riippumattomanpana", mutta ongelma muodostuu siinä vaiheessa, kun pidetään täysin riippumattomanpana. Väitän, että liian suuri osa väestöstä näin tekee Suomessa.

Yle työllistää tälläkin hetkellä liikaa ihmisiä ja valitettavasti siellä on osa poliittisen uran päättäneitä ihmisiä suojatyöpaikoissaan. Puolen miljardin budjetti on aivan käsittämättömän iso ja siinä vaiheessa ollaan pöhöttyneessä tilanteessa, kuin Nokiassa konsanaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #14

Aha. Yle siis työllistää liikaa väkeä. Ylen henkilöstömäärä on muuten nykyään huomattavasti pienempi kuin vuosituhannen vaihteessa.

Susanna Kinnunen Vastaus kommenttiin #20

Olisin sitä mieltä, että Yle työllistää reilusti liikaa. 100 euroa per kansalainen on aivan liikaa.

Ylen budjettia pitäisi kiristää satoja miljoonia, esimerkiksi 50 miljoonaa per vuosi ja Strömsön askartelijat töihin. Krhm. Palaan itsekin.

Jari Nyberg Vastaus kommenttiin #24

Hyvin tienaavilta näennäisyksinäisiltä lohkaistaan 140 ekua. Se se vasta on kohtuutonta. Muuten olen täsmälleen samaa mieltä kuin sinäkin.

Late Virta Vastaus kommenttiin #14

Tarkoitatko, että suuri budjetti aiheuttaa YLEssä riippuvuutta? Vai aiheuttaako riippuvuutta, että YLEssä istuu näitä poliittisia broilereita?

Petri Haapa

Tyrn ohella ilmoittaudun myös minä

Alexius Manfelt

Ilmoittaudun YLEn kannattajaksi ja valopääksi Tyryn tapaan, vaikka en televisiota edes omista, mutta Areena toimii hienosti ja vastaa juuri sitä minä haluan. Kason silloin kun on katsomisen aika ja sitä mitä haluan katsoa. Maksan mielelläni YLE-veron!

Late Virta

YLEn historia verkkkopalvelu myös todella upea. Ja muuttuu vielä paremmaksi. Kannatan YLEn nykyistä mallia.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Aika, jolloin ei ole selvää ovatko kaksi ensimmäistä hyveitä vai paheita. Ja onko sivistymättömyys pilkka vai kehu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Riippu miltä suunnalta katsoo, taloudellisen kasvun kannalta ahneus ja itsekeskeisyys ovat tietty ihanteita.

Ukko Makkonen

Kokoomusnuorten ohjelma oli kuin keitetystä lampaanpäästä, kiitos tästä blogista, eivät kaikki ole sentään tulleet hulluiksi.

Alexius Manfelt

Ukko hyvä, olen erittäin samanmielinen kanssasi ja täytyy tunnustaa mieleisesti, että on Suomessa Sallamaaritin kaltaisia fiksujakin nuoria - onneksi!

Lauri Niemi

Voisitko kertoa mikä tuossa jeesustelutulvassa on fiksua? Muu kuin se että se on erimieltä KNL:n tavoiteohjelman kanssa?

Alexius Manfelt Vastaus kommenttiin #30

Arvoisa Herra Lauri Niemi, sisälukutaito on ollut suomalisten melko vahvoja puolia jo kansakoulun perustamisesta lähtien, siis noin 1860-luvulta. Minusta kirjoituksen yleinen periaate on tavallisen ihmisen puolella oleminen. Minä, akatemisesti (parin loppututkinnon verran) koulutettuna ja kohtuullisesti toimeentulevana, voisin olla erimielinen Sallamaaritin kanssa, mutta on vain yleisinhimillistä olla samanmielinen hänen kanssaan. Joku voi tietysti olla erimielinen, vaan minulla ei siihen on varaa eikä haluja.

Lauri Niemi Vastaus kommenttiin #31

En vain käsitä mikä sananvapauden puolustamisessa ja järjettömän byrokratiaviidakkomme karsimisessa on niin vastenmielistä. Yksinkertainen lainsäädäntö ja toiminnanvapaus palvelee pientä miestä enemmän kuin plutokraattia. On raharikkaan etu, jos byrokratia on monimutkaista (koska suuryritys selviää siitä suhteellisesti helpommin) ja toiminta joustamatonta.

Myös mitä keskitetympää päätöksenteko on, sen helpompaa on yksittäisen suuren toimijan jyrätä päätöksensä läpi pienempien jäädessä paitsioon.

Keskitetty päättäjä ei voi myöskään tietää mitä kukin yksilö tarvitsee - yksilö itse ja hänen lähipiirinsä tietävät varmasti paremmin kuin satunnainen pykälien sitoma kelan virkamies. Ongelma pahenee sitä enemmän mitä kauemmas päätöksenteko viedään yksilötasosta.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Oikeisto kapitalismia puhtaimmillaan. Viidakon lait ja vahvemman oikeus on muka hyve. Säädökset antavat heikommalle osapuolelle suojaa ja niin pitää ollakkin. Paikallinen sopiminen on hyvä tietyissä rajoissa, mutta ei viidakon lailla. Itsekkyydelle ja ahneudelle yhteiskunnan tulee luoda kohtuullisesti rajoja. Se on kokonaisuuden etu.

Matti Pulli

Jos haluat pitää kiinni oman työsi hedelmistä, olet ahne. Jos haluat viedä muiden ihmisten työn hedelmät, et ole ahne.

Mutta suomalainen hyvinvointivaltiohan on sellainen pyhä lehmä jota ei saa kritisoida, vaikka se on juuri se käsi, joka vetää Suomea joka vuosi yhä syvemälle velkavankeuteen.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Työ- ja elinkeinotoimistojen tarjonta tänään:

3497 vakituista, kokopäiväistä, ei-vuokrafirman palkkatyöpaikkaa:

Tilastokeskuksen tieto:

180000 työtöntä ja 120000 piilotyötöntä

Tilanne korjataan heikentämällä työehtoja tai lisäämällä työn tarjontaa?

Matti Pulli

Tilanne korjataan luomalla suotuiset olosuhteet yrittämiselle ja palkkaamiselle. Suotuisiin olosuhteisiin päästään, yksinkertaistetusti, alentamalla veroja kauttaaltaan, sekä pienentämällä työnantajan erilaisia oheismaksuja. Ja toki myös poistamalla ay-mafia pelikentältä lopullisesti.

Pekka Heliste

Markkinataloudessa tärkein edellytys yrityksen toiminnalle on asiakaskunta, erityisesti ostovoimainen asiakaskunta.

Palkkojen alentaminen johtaa vain kulutuskyvyn laskuun ja yritystoiminnan edellytysten heikkenemiseen.

Verojen alentaminen jakaa taas tulot epätasaisesti ja ne joilla on paremmat tulot eivät kulta vaan säästävät.
Tämäkin heikentää yritysten toimintamahdollisuuksia.

Ay-mafia on sitä voimakaampi mitä suurituloisempaa jäsenistö on.
Hyvä esimerkki on NHL pelaajat, jotka voivat olla vuodenkin pelaamatta.
Toinen hyvä esimerkki ovat Formula-kuljettajat, heidänkin liitto on hoitanut asiat hyvin.

Duunareiden järjestöt ovat heikoimpia, järjestäytymisaste on alin ja varaa työtaisteluihin ei juuri ole

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Lisäksi ainakin puoli miljoona työllistämistoimien alaista jotka mielellään ottaisivat palkkatyötä vastaan.
Työehtoja heikentämälläkään ei kilpailla ulkomaisten vuokrafirmojen tarjoamien halpatyövoiman kanssa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Jos kokoomusnuorten mielestä työmarkkinat eivät tarvitse säätelyä, niin olisiko seuraava askel se, että yrittäjät saisivat käyttää työntekijöitään orjatyövoiman tavoin ja palkanmaksusta ja verovelvollisuudesta heidät myös vapautettaisiin?"

Tuollainen kaltevan pinnan "argumentointi", vaikka se toivottavasti vain vitsi olikin, on typerää.

- Kyllä se on suomalainen yhteiskunta, joka byrokratiallaan ja kateuteen pohjautuvalla lainsäädännöllään kuristaa yrittäjän kaulaa"

Juuri tätä byrokratiaa ja kateuteen pohjautuvaa lainsäädäntöä kokoomusnuoret haluaisivat poistaa.

- "Valinnanvapauskin jäisi harvojen käsiin, kun raha määrittäisi, minne henkilöllä on mahdollisuus mennä ja minne ei.

Palvelusetelin tavoite on nimenomaan lisätä tätä valinnanvapautta myös vähävaraisemmille.

- "Myös on päihdeongelmaisten (joista puhutaan kuin yhteiskunnan ydinjätteenä) saama huomio ohjelmassa, jossa tuet muutettaisiin ruokakupongeiksi, saa kulmakarvat nousemaan ja kysymään, että miten tämä ratkaisee ongelmaa ja sairautta?"

Ajatuksena varmaankin on, että ruokakuponkeina saatavalla tuella hankittaisiin enemmän ruokaa ja vähemmän päihteitä.

- "Sivistyneenä yhteiskuntana me tarvitsemme valtakunnallisen median, joka ei ole ostettavissa"

Ai Ylekö muka ei ole ostettavissa? Oletko seurannut yhtään, miten Yle uutisoi esimerkiksi rahapeleistä? Ainakaan niiden osalta se ei ole mitään muuta kuin rahapelimonopolien propagandatuutti.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Palveluseteli ja ruokakuponki ovat esimerkkejä paikallisvaluutoista. Miksi emme siirry kokonaan oman kansallisen rinnakkaisvaluutan käyttöön? Sisämarkkinat ja paikallistaloudet saattaisivat liikahtaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Näppärä tapa kerätä äärioikeiston ja rasistien äänet persujen potista. Vaikka emopuolue otti rajusti etäisyyttä nuoriin, niin kunnon skinille siellä on nyt uskottavinta rasismia. Persujen r-siiven touhu on hallituskiimassa hiipunut munattomaksi. SS-Immosen siirto Suomen Sisun puheenohtajaksi näyttää ainakin ulospäin tappaneen yhdistyksen radikalismin kokonaan.

Jotta kukaan ei vahingossakaan luulisi minun kannattavan KNL:n esityksiä, niin kiellän sen kolmasti. Kokoomuksen vaalitaktiikkaa tuossa kehaisin.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Nyt kun mäyräkoirakuiskaaja Soini on ansiokkaalla työllään saanut jopa kansankin ymmärtämään mm. aivopestyjen persufoobikkojen tynnyristä kaikuvan kumun ojennukseen ja hallitustahojen kannatuksen aiheelliselle, työnsä laadun ansaitsemalle tasolle, ei kannattaisi Uimosenkaan enempää nolata itseään. Näppärämpää olisi rauhoittua ja perehtyä faktisiin taustoihin ja lopettaa Suomen suurimmalle kansanryhmälle vit....lu,
jookosti? ;-)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Otsikko on Sallamaaritilta aivan oikeaan osunut johtopäätös. Varmaankin on puututtu tärkeisiin ongelmakohtiin, joita pitää parantaa ja ratkoa, mutta kyllä ratkaisumallit kovin sopimattomia meidän yhteiskuntaan.

Tässä jää kysymään, että mistä tällaiset yhteiskunnalliset näkemykset kumpuaa. Pitäisihän kokoomusnuorissa olla väkeä laidasta laitaan. Julkilausumat ovat silti kuin suoraan 30-luvun Saksasta.

Pekka Heliste

"Listalla olevista nostoista, en oikein edes tiedä, että mikä aiheutti voimakkaimmin verenpaineen nousun. En kiellä, etteikö työmarkkinoilla olisi jouston varaa ja sopiminen voisi olla höllenpää, mutta täysin ehtojen vapauttamista ei voida kuvitella tulevan kuuloon."

Silloin pitäisi lopettaa yrittäjienkin sopimussuoja. Jos remonttiurakoitisijan naama ei miellytä niin sopparilla voi pyyhkiä takapuolta ja pistää urakoitisja maantielle ilman perusteita

pekka numminen

Tyypillistä "Keskustalaista" väistelyä ja kiemurtelua...

On tietysti, mutta toisaalta... ei kuitenkaan ehkä, mutta jos vähän ehkä, kai...

/Hatunnosto Kokoomusnuorille joilla oli pokkaa esittää konkretisia toimia.

Kimmo Schneider

Olivat ehdotukset pystymetsästä tai eivät, kuitenkin Uusitalon (kesk.) aikoinaan ehdottama YYA -päivän juhlaliputus hakee vieläkin vertaistaan. Taisi samoihin aikoihin erääseen Tehtaankadun kompleksiin tulla piha-asfaltille urat ahkerasta askelluksesta.

Käyttäjän JariLehtonen kuva
Jari Lehtonen

Käsittääkseni Kokoomusnuorten puheenjohtaja on Vaasalainen tehtaanomistajan jälkeläinen, jolle on tulossa reilusti perintöä. Hänellä ei ole huolta omasta toimeentulosta muuten kuin että vanhempansa saavat kerättyä riittävästi rahaa perinnöksi.

Nykyinen puheenjohtaja ei ollut piirien suosikki vaan oli alkuperäiskaavailuissa vasta neljännellä sijalla. Hän kuitenkin osasi parhaiten lobata itsensä johtoon.

Sitä saa mitä tilaa. Jos on tilattu äärioikeistolaisia mielipiteitä niin niitä on nyt saatu.

Nuorena ja hyvin toimeen tulevana ei paina huoli terveydestä, koulutuksesta tai solidaarisuuden puutteesta.

Toisaalta tässä tulee esiin kunnon oikeistomeininki. Vapaa kilpailu ja rahat vahvimmalle, köyhät kyykkyyn.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Yksi määre vielä jää puuttumaan: historiattomuus, kuten Kanervakin totesi.

Koknuorilla on se käsitys että ihmiset eivät ole oppineet mitään kokemuksistaan, ja itsekkäinä ja elämää kokemattomina kuvittelevat nyt keksineensä pyörän.

Ruutia he eivät sentään ole keksineet.

Mutta ehkä joskus hekin myöntävät että pyörä ja ruutikin on jo keksitty.

Pekka Heliste

"Olen kokoomusjärjestöjen kasvatti, tällä hetkellä toimin Pohjanmaan Kokoomuksen puheenjohtajana. Ääneni kuuluu kokoomuksen puoluehallituksessa ja työmarkkina-asioiden parissa Suomen Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen liittovaltuustossa. Kansakunnan raha-asioihin vaikutan Veronmaksajien keskusliiton Vaasan paikallisyhdistyksen hallituksessa. Vaasan kunnallispolitiikassa vaikutan tällä valtuustokaudella Sosiaali -ja terveyslautakunnassa. Lisäksi toimin Pohjanmaan Liiton maakuntavaltuustossa."7

Koski toimii myös ay-liikkeessä,ilmeisesti hän tarkoittaa ay-mafialla duunariportaan järjestöjä ?

Ja Kokoomuksen puoluehallituksen jäsenenä hän vaikuttaa myös emo-Kokkomuksessa

Käyttäjän jokojo kuva
Jaakko Kojo

Ellei muuta hyvää saatu KNL:n kannanotosta, niin puheenaihetta syksyyn. Kyllä minunkin karvani nousivat pystyyn moisia lausuntoja kuullessani. Vielä ei ole kuultu totuuksia toiselta laidalta. Tuollaiset ajatukset näyttävät säväyttävän keskelläkin. Nyt tarvittaisiin taikasanoja, joilla saataisiin Suomi nousuun, ei toisten ryhmien sortamista. Työnantajille on jo annettu eväitä ensi vuodeksi. Nyt odotetaan vastapalvelusta, eli ideoita ja ajatuksia työpaikkojen lisäämiseksi. Ennen kaikkia kaivataan jo todellisia tekoja, eikä voivottelua tai rasisitisia kannanottoja.

Lauri Niemi

Anteeksi kun kysyn, mutta löytyykö tuosta tekstistä perustelujakin, eikä pelkkää "herranjestas, eihän näin voi tehdä"-huudahdusta hiukan erilaisin sanankääntein?

Ensinnäkin, mikä ihmeen vika paikallisessa sopimisessa on? Ei kukaan ole ehdottanut että työnantaja tai työntekijä saisi luistaa sopimuksesta. Vain että sopimus voitaisiin räätälöidä yrityksen ja työntekijän tilannetta vastaavaksi siellä missä heidän tilanteistaan parhaiten tiedetään - paikan päällä. Ei Arkadianmäellä eikä Brysselissä.

Kai se, että AY-liikkeen(&EK:n) politrukkien rustaamat sopimukset eivät jousta alaspäin ja näin johtavat massiivisiin irtisanomisiin huonoina aikoina tuo enemmän vakautta kuin pienempi palkka ja säilynyt työpaikka. Mahdollisesti se pystyssä pysynyt pienyritys. Äh, kenkää kaikille vaan ja yrittäjä Suomen Konkurssin Tehneet Ry:n kurimukseen. Vakaat olot kyllä, kun kellään ei ole työtä. Ja tässähän on kyse juuri vähemmällä tekemisestä - Suomessa saa hyvin tehdä asioita sekä ilmaiseksi että kallilla. Siitä välistä sitten ei.

Selvä. Yksityispuoli ei halua asiakkaiden rahoja. Uskottavan kuuloinen väite, eikö totta? Palvelusetelin idea on nimenomaan ihan se, että se köyhäkin voi paremmin valita mitä palvelua käyttää. Tasavero taas helpottaa kummasti verotukseen liittyvää paperisotaa joka, yllätys yllätys, rasittaa suhteellisesti enemmän pieniä toimijoita kuin isoja.

Lisäksi yksinkertainen ja matala verotus monasti tuo lisää verovaroja paremmin voivan talouden muodossa.

Ylen puolueettomuus nyt on lähinnä vitsi. Asian mainostaminen vain saa ihmiset unohtamaan kriittisen ajattelun, ja mikäs sen parempi yleisön mielipiteitä muokatessa. Ei se kai ihan vertoja Fox Newsille vedä, mutta yhtälailla voi vaikkapa väittää ettei Suomi jatkosodassa tehnyt yhtä pahaa vääryyttä kuin Adolf tai Josef -sedät. Totta, eittämättä, mutta ei se heistä pulmusia tehnyt.

"Ei koko Suomea näillä eväillä rakenneta! Näppituntuma todelliseen arkeen ja suomalaiseen tasa-arvoiseen yhteiskuntaan on kokoomusnuorten näkemyksen pohjalta enemmänkuin heikolla pohjalla. Suomi saadaan nousuun vain alueellisesti tasa-arvoisella kehittämisellä, yksilöiden tasavertaisella kannustamisella ja harkituilla toimilla."

Eli siis ei Suomea sillä rakenneta että annetaan ihmisten päättää itse - kyllä Arkadianmäellä, Hakaniemessä ja Etelärannassa tiedetään paremmin. Heitetäänpä mukaan vielä sana tasa-arvo määrittämään ideoita - ei kukaan tiedä tarkalleen mitä sillä tässä tarkoitetaan, kunhan nyt kuulostaa hyvältä ja positiiviselta.

Pekka Heliste

"Selvä. Yksityispuoli ei halua asiakkaiden rahoja. Uskottavan kuuloinen väite, eikö totta? Palvelusetelin idea on nimenomaan ihan se, että se köyhäkin voi paremmin valita mitä palvelua käyttää. "

Köyhän valinnanmahdollisuus ei kasva. Seteli ei ole arvoltaan rajaton joten se korvaa vain osan palvelusta.

Ja kun köyhällä ei ole maksaa erotusta niin eipä setelistä mitään hyötyäkään ole.

Varakkaalle se subventoi mukavasti palvelun hintaa ja voi valita palvelun tuottajan

Pekka Heliste

YLEssä on se etu , että se voi arvostella myös rahoittajia.

MTV ja muut yksityiset toimijat eivät uskalla tehdä kriittisiä ohjelmia mainostajistaan.

Jos MTV , Nelonen tai muut viestimet esittäisivät kriittisiä ohjelmia EK:ta , yrittäjistä tai yrityksistä niin konkurssi on edessä.

MTV, Nelonen etc eivät saa tuloja kansalta kuten esim lehdet vaan ovat vain mainostajiensa äänitorvia.

Ohjelmasisällön määrittelevät mainostajat, eivät kuluttajat

Pekka Heliste

"Ensinnäkin, mikä ihmeen vika paikallisessa sopimisessa on? Ei kukaan ole ehdottanut että työnantaja tai työntekijä saisi luistaa sopimuksesta. Vain että sopimus voitaisiin räätälöidä yrityksen ja työntekijän tilannetta vastaavaksi siellä missä heidän tilanteistaan parhaiten tiedetään - paikan päällä. Ei Arkadianmäellä eikä Brysselissä."

Ei mitään vikaa, minä olen tehnyt paikallisia sopimuksia jo 70-luvulla.

Ongelma on, että jos soppariin ei päästä niin mitä silloin noudatetaan ?
Silloin on ainakin voimassa valtakunnallinen sopimus.
Paikallinen sopiminen on laajentunut sitä mukaa kuin työnanatjan/työntekijän kyky neuvotella on parantunut.
Mutta ei paikallinen sopiminen niin synny, että lopetetaan valtakunnallinen

Ja Koski on itsekin ay-politrukki, ilmeisesti hän pitää ay-liikkeenä vain duunareiden järjestöjä

Lauri Niemi

Eiköhän normikäytäntö ole että jos sopimusta ei synny niin tekijä etsii toisen firman jolle myydä työtään ja antaja etsii toista jolta ostaa työtä.

Eikä standardisopparin olemassaolo ongelma ole. Se että sitä on vähintään pakko noudattaa on se ongelma. Standardisoppari on ihan hyvä asia, voidaan vaan todeta että ton ja ton sopparin mukaan, OK? Homma klaari. Se probleema on että meneekin "Pakko tehä näin, käyks?"

Pekka Heliste

Yritäpä neuvotella itsellesi omilla ehoilla oevan soppari esim kännykkääsi ?
Taidat lentää pihalle jokaisesta putiikista ilman kännykkää-.

Eivät yrityksetkään ole kovin joustavia soppareissaan ja sen vuoksi paikallinen sopari meneekin sen mukaan , että tarjotaan sopparia vakioehdoilla, kelpaa, jos kelpaa.

Työnantajilla on tapana liittoutua ja niinpä sopparit vakiintuvat, mutta yksipuolisin ehdoin.Suomen työmarkkinat ovat sen verran pienet, että työnantajia on vähän

Naapuriin vaihtokaan ei siis auta.

Ja 95 % työsopimusta ei tee yrittäjä vaan toinen palkollinen.

Ja jos jokaisella työntekijällä on oma soppari niin 100 hengen yrityksessä on 100 sopparia. Ei ainakana esimeihellä ole helppoa kun pitää muitssa jokainen soppari ulkoa.

Eikä ole halpa palkanmaksujärjestelmäkään, kun palkkaperusteet ovat jokaisella omansa.

Ja jokaiseen sopimukseen pitää hankkia ratkaisut oikeudesta, usein KKO

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #38

Millähän yrittäjäkokemuksellä näitä höpötyksia kerrot. Yleensä esimiehellä on max 10-20 alaista, joten valvonta on tosi helppoa. Sopimusteksteistä yli 90 prosenttia on vakiokamaa, joten sopimusten mukaan eläminen on tosi helppoa. Palkanmaksukin olisi todella helppoa, kun ei olisi niitä tessin pakollisia järjettömyyksiäsovellettavana. Yrityskohtaisissa sopimuksissa parhaat saisivat parasta palkkaa ja muut kykyjensä mukaan. Hyvät työntekijät ovat niukka vara, joten heistä olisi kova kysyntä, joka nostaisi nykyistä ansiotasoa ja jokaisen tyntekijän kannattaisi kehittää itsensä hyväksi ja halutuksi työntekijäksi. Hyvistä työntekijöistä on niin kova pula, että ei olje mitään pelkoa työnantajien kartelleista.

Tessit pitävät ihmisiä ääliönä. He eivät saa vapaasti neuvotella omasta palkastaan ja muista työehdoista. Sama ihminen voi kuitenkin vapaasti mennä pankkiin neuvottelemaan satojen tuhansien eurojan lainasta, joka on ihmiseälämässä merkittävä sopimus. Monella on lainasopimus, joka muuttuu isoksi ongelmaksi, kun työpaikka menee alta tessin takia. Työt jatkuisivat, jos tes joustaisi kuten Saksassa. Paperikonemiehet ovat oiva esimerkki vuosikymmenten ahneuden seurauksista. Moni paperimies menettää asunnon arvonlaskuna enemmän kuin palkkojen kiristyksellä on voittanut.

Omassa yrityksessäni (200 työntekijää) työntekijät ehdittovat työjärjestelyjä, jotka olivat tessin vastaisia. Ay-mafia (työntekijöiden antama nimitys) esti jyrkästi sopimasta minkäänlaista poikkeusta. Seuraava askel olikin heiltä ehdotus, että erotaan liitoista ja toteutetaan heidän ehdotuksensa. Näin tehtiin ja heidän ehdotuksensa toteutettiin. Nykyisin yrityksellä on yrityskohtainen tes eli muiden tessien yleissitovuus ei koske tätä yritystä. Aikanaa ehdotus koski sitä, miten työt järjestetään lama-aikana kärsimysten minimoimiseksi.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #41

Jostain syystä näistä yrityskohtaisista soppareista ovat työnantajat pyrkineet pois ja ne ovat lähes hävinneet

Ei minulla ole ollut koskaan vaikeuksia sopia paikallisesti tes poikkeavista säännöksistä. Esim kun tarvitsin metsureita linjakatujen raivaukseen niin neuvottelin paikallisen metsurijärjestön kanssa niihin töihin sopivat työehdot ja palkat.
Alalla tehdään myös paljon ns normaalista työajasta poikkeavia töitä, ja hyvin on päästy sopimukseen työajan joustoista.

Tai kun piti kilpailla niin sovimme , että osa siirtyy urakkapalkalle ja teimme urakkahinnoittelun , joka oli samantasoinen kuin kilpailijoilla, mutta yksinkertaisempi

Joustoja saa jos on reilu ja pitää huolen esim työn jatkuvuudesta ja ehtojen kohtuullisuudesta.

Ylilyönteihin toki puututaan keskusjärjestöistä

Ja jos tehdään yksilöllinen sopimus niin se ei todellakaan voi olla standardi tai jos on niin mitä hyötyä yksilöllisestä sopimisesta on ?

Hyvä työntekijä on subjektiivinen käsite, ilmeiset kuulut siihen ryhmään työnantajia , jotka kehittelevät kaikenlaisia oletuksia työntekijöiden huonoudesta , kyttäävät ja puhuvat paskaa takanpäin.

Tuotanto tehdään taviksilla ja tuotanto pitää suunnitella niin, että se onnistuu taviksilla. Erityistehtäviin tarvitaan parempaa työntekijää , mutta ei valatavaa määrää.

Jos tuosta 2 %:sta kilpaillaan niin 98 %:sta ei.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #41

"Paperikonemiehet ovat oiva esimerkki vuosikymmenten ahneuden seurauksista. Moni paperimies menettää asunnon arvonlaskuna enemmän kuin palkkojen kiristyksellä on voittanut."

Paperin kauppa ei loppunut paperin hinnan vuoksi vaan kuten Wahlroos osuvasti totesi, iPAD tappoi paperin.

Niinpä paperin kysyntä on tippinut kaikissa länsimaissa viestinnän siirryttyä sähköisen viestinnän käyttäjäksi.

Ja tietystikään sillä ei ole merkitystä, että Suomessa on maailman kallein puu ?

Paperin hinnassa paperimiehen kulut ovat vain n 6 %, toinen puolikas on toimihenkilöiden , johdon ja entisen johdon aiheuttamia kuluja.
Mutta johdon palkathan eivät vaikuta kuluihin ?

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #43

Hatusta vetämäsi prosenttiluvut eivät täsmää omiin kokemuksiini. ICT-alalla 20 prosentin eroon pääsy huonommasta päästä aikaan sai tuloksen tuplaantumisen ja sen seurauksena jäljelle jääneet saivat kunnon bonukset. Olivat tyytyväisiä.

Joustamattomien työehtosopimusten vauhdittamana viime vuonna siirsin ict-busineksen Ohioon. Korkeapalkkaiset mukaan lähteneet suorastaan pyysivät siirtoa päästäkseen eroon ay-änkyröistä. Samalla palkkakululla yritykselle ihmisten ostovoima kasvoi 50 prosentilla USAssa. Plussana cv:hen tulee ulkomaan kokemus.

Mitä paperimiehiin tulee, niin prosenteiila leikkiminen ei ole tästä maailmasta. Prosenteilla ei makseta mitään. Siirtyminen halvempiin hotelleihin ja matkustustapoihin alentaa kustannuksia promillien osia. Silti se tehdään. Miksei sitä voi tehdä palkkoihin, joilla on todella merkitystä kannattavuuteen.

Yksi kierre on meillä monien joukossa. Nostetaan palkkoja, ulkomainen kilpailukyky huononee, työttömyys kasvaa ja samoin työttömyysmenot. Menojen kasvamiseen kerätään rahaa alvin nostolla. Kaikkien ostovoima alenee. Olisiko järkevämpää alentaa palkkoja, parantaa siten kilpailukykyä, pienetää työttömyyden kasvua ja työttömyysmenoja ja alentaa alvia. Kaikkien ostovoima ainakin säilyy ennallaa, ehkä jopa paranee. Tämän vaikutus on simuloitu ekonometrisellä mallilla 90-luvulla. Kalevi Sorsa ehdotti sisäistä 5 prosentin devalvaatiota eli mm. palkkojen alentamista. Ay-liike tyrmäsi hänen ehdotuksensa. Jälkeenpäin tehdyilla ekonomimetrisillä malleilla Sorsan ehdotuksella työttmyys olisi ollut 90-luvulla 200.000 pienempi.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #44

Höpöjä, ei ICT alan väki ole vähentynut 20 % misään vaiheessa ja nämäkin poistetut ovat saaneet töitä paremmin johdetuissa firmoissa.Et voi puhua koko ICT alasta, eivät ainkaan lukusi täsmää

Ohio on USA:n ruostevyöhykkeen perämaita ja poliittiseti tärkeänä se saa paljon tukia, ja ilmeisesti houkuttelee yrityksiä tuillaan.

Karvisen mukaan valtioit kilpailevat ja tukevat alueellen tulevia investointeja .Niinpä paperitehtaan tuki on 25-35 % investoinnista ja 20 % käyttökuluista enisimmäisen viiden vuoden aikana. Silloin kannattaakin pistää tehdas romuksi Euroopassa.

Ja vielä tuosta paperin kulutuksesta .USA:ssa asia oli jo havaittu 90-luvulla ja niinpä romutehtaat myytiin suomalaisille. Härmälän ostos maksoi Storalle viisi miljardia. Niemelälle ja muille vähän vähemmän.

Eikä paperiteollisuus ole ensimmäinen eikä viimeinen: Sukselainen teki SKOp muutaman sadan miljoonan tappion USA:ssa ja nyt usalaiset kusettivat Ollilaa ja Siilasmaata

Taidat kuulua samaan sarjaan ?

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #45

Kirjoitinkin yhtöstä, jossa olen osakkaana mukana. Oma atk-kokemukseni alkoi 60-luvulla, jolloin alalle tullut testattin. Toimitukset valmistuivat ajallaan ja oli pakko. Myöhästymissanktiot olivat sellaiset, ettå oli pakko. Kun olen keskustellut nykyisten tekoijöiden kanssa, en lähtisi viemään ensimmäistäkään projektia heidän kansaan. Liian paljon töpeksijöitä. Sama menestymisen mahdollisus kuin liigajoukkueella, jossa puolet ovat nelosdivarin pelaajia. Tietenkin väität, että atk-projektit Suomessa ovat olleet menestystarinoita.

Se on ihan sama mitä Ohiosat on. Siirtämällä yhtiö sinne saatiin avainhenkilöt pidettyä palveluksessa. Mm. CTO, jonka kehittämiin patenttteihin, jyhtiön tuotteet perustuvat. Kuulut ilmeisesti niihin enemmistöläisiin, jotka tekevät taloudelliset päätökset tunteen ja ennen kaikkea kateuden pohjalta. Aikoinaan olin Kaliforniassa mäkkärin työntekijän vieraana, joka vei meidät autoajelulle. Ajoimme mäkin perustajan talon ohi. Isäntämme sanoi, että tämä on upea maa, jossa jokaisesta työtä tekemällä voi tulla monimiljonääri. Täällä kannattaa yrittää. Miten Suomessa? Verohelvetti nimeltä Suomi kerää varakkailta verotuksella kaiken pois, että kenellekään ei ole varallisuutta tehdä sijoituksia Suomeen. Tästä syystä Itse olen sijoittanut varani Luxiin ja Ohioon. Nyt Suomessa on meneillään 4 M€:n sijoitus kokeilumielessä. Jatkosta päättä valtionvarainministeri.

Toimitusjohtaja palkkaan vetoaminen kiihottamista kansan ryhmää (toimitusjohtajat) kohtaan. Oman kokemukseni mukaan ongelmayritykseen kannatta etsiä ja palkata pars saatavilla oleva toimitusjohtaja hänen palkkapyynöllään. Toimitusjohtaja on vastuullinen hallitukselle ja omistajille. Omistajien suurin joukko on eläkeläiset eläkevakuutusyhtiön kautta. Minä en ainakaan hyväksy, että eläkesäästöni hävitetään tappiollisiin yrityksiin tai laskentakorko, johon tulevat eläkkeet perusucat, eivät toteudu. Sinun eläkesäästösi saanee vapaasti toimitusjohtajat tuhota. Olisikohan paikka Ruotsin mallille, jossa eläkeläinen voi vaikuttaa, mihin säästöt sijoitetaan. Voisi täälläkin monen kirjoituksen ääni muuttua.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #48

Taidat olla itse mutulla toimiva

Eipä kannata USA:kaan mainostaa alhaisen verotuksen maana

Valtion, osavaltioiden ja kuntien menot ovat n 6000 miljardia taalaa eli n 40 % bkt.
Virallliseti USA kertoo veroasteeksi 27,5 mutta tuskinpa se raha seilläkään taivaasta tippuu

Suomessa veroaste saadaan korkeaksi kun lasketaan mukaan mm kirkollisvero , joka on vapaahetoinen jäsenmaksu.
Minusta niiden ei pidä arvostella korkeaa verotusta, jotka maksavat.

Faktat ovat eri asia kuin viljelemäsi tunnepitoinen mutu.

PS Mäkkärin perustaja ei asunut Kaliforniassa. Siellä on kyllä ensimmäinen McDonalds, mutta hän ei ole mäkkäriketjun perustaja

Herra Krock perusti ja suurelta osalat omisti mäkkärin, jonka tunemmem Suomessa . Tältä McDonaldilta Krock osti oikeuden käyttää nimeä konseptistaan.

Tämäkin siis huuhaata sinulta

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #48

Tuntuu oudolta, että tj tekevät työnsä kunnolla vain jos saavat tarpeeksi korkeaa palkkaa.

Siivoojan oletetaan tekevän työnsä sillä palkalla mitä satutraan maksmaan

Onko hyväpalkkaisilla todella näin huono työmoraali ?

Ja tj toimintaa valvoo hallitus, eivät omistajat. Institutionaaliset sijoittajat vaikuttavat jaloillaan.

Ja yrityksessä on muitakin johtajia kuin tj.

Ja Ruotsin eläkesäästöstä vain pieni osa on edunsaajan itse määrättävissä ja ellei halua vaikuttaa niin vakuutusyhtiö päättää sijoituksista .

Ja Ruotsinkin eläkejärjestelmä on pääosin jakojärjestelmä eli tulevat sukupolvet maksvat nykyisten eläkeläisten eläkkeet.

Sama koskee USA peruseläkettä ja työeläkkenkin takaa valtio. Moni yhtiö on kaatunut valtion syliin, GM , Chrysler , lentoyhtiöt etc

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #44

" Silti se tehdään. Miksei sitä voi tehdä palkkoihin, joilla on todella merkitystä kannattavuuteen. #"

silloin kannattaa alentaa tj palkkaa, rahaa hänellekin maksetaan. Eikä tj:n lakko ole niin vaarallinenn kuin duunarin, tehdasta ei tarvitse sulkea.

Jari Nyberg

Saisiko pyytää vielä kommenttia siihen kohtaan - siis siihen - missä arvosteltiin neuvostopykälää, jossa joutuu tuomiolle täysin naurettavista syistä? Onko uusi keskustan mukainen Suomi sellainen, missä pääsee lusimaan ajatusrikoksista? Tai niin no, jos tarkkoja ollaan, niin totuuden puhumisesta?

Pitäisikö Keskustan mielestä Kokoomuksen nuoriso-osaston aloite totuuuden sallimisesta yhä edelleen kriminalisoida? Oletteko kenties Keskustassa sitä mieltä, että sakot ovat aivan liian lievä rangaistus ja "vartti" voisi olla moisista karmeista yhteiskuntaa vastaan olevista mielipiteistä se oikea rangaistus?

Juhani Kahela

Onpa tyhjän päiväinen kirjoitus tämä Sallamaarin. Suomen surkeaan tilaan ajaminen alkoi jo Kepun kaudella. Kosken kirjoituksessa oli monta muutos kohtaa. Kääminsä polttaneet huutavat kauheaa. Itse kaipaisin perusteltuja kommentteja kohta kohdalta. Esimerkiksi onko rikollisten paljousalennus oikein.

Lauri Niemi

Tyhjänpäiväisyys ja taivastelu on se mikä suomalaisen vakuuttaa, ei järki. Ihan loogista siltä kantilta. Perusteluja lienee turha odottaa kun niitä tuossa ylempänä jo kysyin muttei ole kuulunut.

Petri Muinonen

Sallamaarit:"Sivistyneenä yhteiskuntana me tarvitsemme valtakunnallisen median, joka ei ole ostettavissa - sen tulee olla riippumaton kaupallisista trendeistä."

...ja poliittisen värin tunnustamisesta. YLE ei väriä tunnusta, vaikka sillä se on.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Nyt kun Kokoomuksen nuorten opiskelussa terästäytyneet aivot hyrräävät vielä toimivalla opiskelutekniikalla, on ilmiselvää, että jopa Jussi Halla-ahon eliitille ja muille pihalla oleville kukkahatuille liian vaikeat asikokonaisuudet menevät hyvin näille nuorille jakeluun. Lohduttavaa. Olisikin hyvä, jos jossain parin sukupolven sisällä, nämä persufoobikot ymmärtäisivät ottaa aivonsa narikan naulasta, kampuksillaan notkumistensa jälkeen. ;-)

Toimituksen poiminnat